طلاق کلمهای عربی است به معنای جدایی، رهایی، آزاد کردن و غیره، که در واقع به معنای بر هم زدن پیمان ازدواج توسط مرد یا زن میباشد. انواع مختلف طلاق وجود دارد.
انواع طلاق
۱-طلاق بائن
بائن به معنای جدا شونده است و به طلاقی گفته میشود که در آن حق رجوع برای شوهر شناخته نشده است و با وقوع طلاق رابطه نکاح به طور قطعی منحل میشود.
انواع طلاق بائن:
الف) طلاق زنی که نه سالش تمام نشده باشد.
ب) طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکی نکرده باشد.
پ) طلاق زنی که او را سه دفعه طلاق دادهاند.
ت) طلاق زنی که یائسه باشد به این معنی که اگر سیده باشد بیشتر از ۶۰ سال سن و اگر سیده نباشد بیشتر از ۵۰ سال داشته باشد.
ث) طلاق خلع و مبارات: که منظور از طلاق خلع به طلاقی گفته می شود که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر میدهد طلاق میگیرد، که این مال میتواند عین مهریه یا معادل آن و کمتر و بیشتر باشد. منظور از طلاق مبارات به طلاقی گفته میشود که کراهت از طرفین باشد ولی در این نوع طلاق عوض نباید زائد بر میزان مهریه باشد.
۲- طلاق رجعی
در این نوع طلاق شوهر میتواند در ایام عده (عده عبارت است از: مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمیتواند شوهر دیگری اختیار کند) به زن رجوع کند و طلاق را برهم بزند که در واقع همه طلاقها رجعی هستند مگر مواردی که برای طلاق بائن آمده است.
از ساده ترین انواع طلاقها
طلاق توافقی از سادهترین انواع طلاق است که این نوع طلاق از اقسام طلاق رجعی میباشد. در این نوع طلاق زن و شوهر باید بر مساله طلاق توافق داشته باشند و دیگر مایل به ادامه زندگی با هم نباشند که امکان رجوع طرفین در مدت عده میباشد. انجام مشاوره از شرایط طلاق توافقی است زیرا قانون حمایت از خانواده ملزم کرده است که تمام مراجعانی که برای طلاق به دادگاه درخواست میدهند به مشاوره مراجعه کنند. اگر خواهان طلاق، اختلالهای شخصیتی و رفتاری دارند، مشاوران موظفند جلسات بیشتری را برگزار کنند و این امر را به قاضی اعلام کنند که امید سازش وجود دارد یا خیر.
نکات قابل توجه در طلاق توافقی
هرگاه زوج در مهلت مقرر با ارائه گواهی عدم امکان سازش به دفتر خانه مراجعه نکند و زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود، سردفتر به زوجین اخطار میدهد برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوجه، صیغه طلاق جاری و مراتب به اطلاع زوجه رسانیده میشود. در صورت عدم حضور زوج، امکان ثبت صیغه طلاق وجود ندارد مگر اینکه زوجه به موجب سند رسمی در اجرای صیغه طلاق وکالت بلاعزل داشته باشد. که در این صورت عدم حضور زوج مانع اجرای صیغه طلاق نیست.
مراحل درخواست طلاق
درخواست طلاق چه از طرف مرد باشد چه زن دارای دادگاه بدوی، دادگاه تجدید نظر استان و دیوان عالی کشور میباشد روند طلاق حدود سه ماه الی یک سال بیشتر زمان میبرد. اگر تقاضای طلاق از طرف مرد باشد باید مهریه بپردازد. زوج و زوجه اگر برای درخواست طلاق وکیل بگیرند، لازم است تمام مراحل کار آنها با حضور وکیل مدافعشان صورت بگیرد.