
به مال یا پولی که به سبب کشتن انسان یا نقص عضو به کسی که صدمه دیده است یا به بازماندگان او پرداخت میشود، دیه یا خون بها گفته میشود.
مراحل شکایت بابت “دیه”
در ابتدا میتوان هم از طریق دادسرا و هم از طریق کلانتری محل وقوع جرم طرح شکایت کرد. بعد از اخذ نامه از مراجع ذکر شده، به پزشکی قانونی مراجعه کرده و بعد از معرفی به پزشکی قانونی، پرونده در آگاهی تکمیل و به دادسرا ارسال میشود. پس از تکمیل شدن پرونده در دادسرا، به دادگاه ارجاع داده میشود.
نحوه محاسبه دیه
نحوه محاسبه دیه، کاری بسیار تخصصی و دقیق است که توسط کارشناسان این رشته و پزشکی قانونی انجام میشود. یکی از نکات مهم که در زمینه دیهی جرح باید در نظر گرفت، این است که ماه حرام فقط در موارد فوت ملاک محاسبه دیه است و دیه جرح و شکستگی بر اساس دیه ماه عادی محاسبه میشود.
مدارک لازم جهت اخذ دیه تصادفات ازشرکتهای ذیربط
-
کروکی محل تصادف
-
نظریه اولیه پزشکی قانونی
-
گزارشها و صورتجلسههای پاسگاه و دادگاه
-
قبول تقصیر از سوی راننده مقصر در مراجع انتظامی
-
مدارک شناسایی فرد زیاندیده
-
گواهینامه و کارت ماشین خودرو شخص مقصر
-
اصل کوپن و کپی بیمه نامه که باید یک نسخه از کلیه مدارک فوقالذکر به صورت کپی برابر اصل ارائه داده شود.
در خصوص “دیه ضرب و جرح”
شاید واژه ضرب و شتم به گوش بسیاری از ما رایجتر از ضرب و جرح باشد. ضرب به معنای صدماتی به بدن که بدون هیچ گونه زخم و خونریزی مانند کبودی یا کوفتگی و سرخی و… میباشد و شتم به معنای دشنام دادن میباشد. در صورتی که جرح به آسیبهای بدنی گفته میشود که منجر به از هم گسیختگی بافتهای بدن شود، مانند شکستگیها، قطع عضو و غیره. در خصوص دیه ضرب و جرح که جنایات مربوط به اعضا میباشد در صورت عمدی بودن جرم باید قصاص عضو و در صورت غیر عمد بودن باید دیه عضو توسط شخص مجرم پرداخت شود.
تفاوت دیه قتل زن و مرد در قانون و اسلام
با توجه به این موضوع که “دیه” یک امر اقتصادی است، دیه کشته شدن مردان دو برابر زنان میباشد چرا که نبود یک مرد در خانواده اثرات زیانبارتری را به دنبال دارد و نظر به اینکه زن به حمایت اقتصادی بیشتری نیازمند است، مبلغ دیه مرد را که به زن و فرزندش می دهند دو برابر دیهی یک زن که به شوهر و فرزندش می رسد را قانون و شریعت در نظر گرفته است.
تفاوت دیه عضو بدن زن و مرد در قانون و اسلام
در خصوص دیهی عضو اگر آسیبی که به مرد وارد شده باشد تا یک سوم دیه باشد، با زن برابر است و اگر بیشتر باشد دو برابر زن میباشد. دلیل این تفاوت نیز بر میگردد به نقش و وظیفه اجتماعی یک مرد در قبال همسر و فرزندش ولی دیهای که به زن تعلق میگیرد متعلق به خودش است و واجب نیست خرج کسی بشود. برای مثال، اگر دست یا پای مرد قطع شود، در هزینههای زندگی و نفقه با مشکل جدیتری روبرو میشود و باز هم در این مورد فشار بر روی زن و فرزند شوهر میباشد. دلیل آنکه گفته شد دیهی عضو تا یک سوم با زن برابر است، میتوان برای مثال قطع یک انگشت مرد را در نظر گرفت که خلل چندانی در وضعیت کسب و کار مرد ایجاد نمیشود و میتواند همچنان کسب درآمد داشته باشد.